Heb je recent te horen gekregen dat jouw werkgever je wilt ontslaan? Dan staat jou als werknemer een lastige periode te wachten waarbij allerlei zaken om de hoek komen kijken. Zo moet jij je onder andere gaan verdiepen in een transitievergoeding oftewel de oprotpremie. Wanneer jouw werkgever je een ontslag met wederzijds goedvinden aanbiedt, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Hierin staat bijvoorbeeld de hoogte van de ontslagvergoeding en afspraken over zogeheten emolumenten. Maar wat is dit nou precies? Lees snel verder en kom erachter wat emolumenten zijn!
Wat zijn emolumenten?
Wij begrijpen dat emolumenten een begrip is dat je niets zegt. Zeker wanneer je niet zoveel weet over al jouw rechten en plichten als werknemer. Eigenlijk zijn emolumenten niets meer dan alle beloningen uit je werk die niet onder je salaris vallen. Hierbij kan je denken aan bijkomende verdiensten of voordelen op het gebied van werk. Het is belangrijk om te onthouden dat emolumenten zowel eenmalig als op regelmatige basis worden uitgekeerd. Word je ontslagen? Dan kan je erop rekenen dat de emolumenten net als jouw vakantiedagen worden meegenomen in de eindafrekening.
Wat valt er onder emolumenten?
Vandaag de dag zijn er ontzettend veel bedrijven die hun werknemers emolumenten aanbieden. Dit is niet zo vreemd aangezien vrijwel iedere werkgever steeds meer aantrekkelijke voorwaarden moet bieden om nieuwe medewerkers aan zich te binden. Iets dat met de huidige arbeidsmarkt belangrijker is dan ooit tevoren. Een aantal voorbeelden van emolumenten zijn:
- Vakantiedagen
- Vakantiegeld
- Dertiende maand
- Bonussen
- Pensioengelden
- Reiskostenvergoeding
- Leaseauto
- Laptop of telefoon van de zaak
Wanneer heb je recht op emolumenten?
Er heerst onder werknemers veel verwarring over het recht van de emolumenten. Dit is niet zo vreemd aangezien dit geheel afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. Zo heb je bijvoorbeeld altijd recht op opgenomen vakantiedagen en de nog niet uitbetaalde vakantiedagen. In sommige gevallen kan je na jouw ontslag met wederzijds goedvinden zelfs een bonus, een dertiende maand of reiskostenvergoeding verwachten. Dit hangt allemaal of van hoe dit bij jouw werkgever is geregeld. Niet voor niets is jouw arbeidsovereenkomst leidend bij het recht op de meeste emolumenten.
Reken je niet te vroeg rijk
De emolumenten die je krijgt uitgekeerd zijn natuurlijk een verzachtende bijkomstigheid van je ontslag. Maar reken je hierdoor niet te snel rijk. Alles wat je namelijk ontvangt aan emolumenten is bruto. Dit geldt natuurlijk ook voor het berekenen van de transitievergoeding. Hierdoor wordt dit door de belastingdienst gezien als salaris, waardoor je hierover uiteindelijk inkomstenbelasting moet betalen. Zelfs wanneer de emolumenten in natura zijn uitbetaald.