We eten het allemaal wel eens; pizza. Het is een van de bekendste soorten eten die er is. Het is wereldwijd bekend en geliefd door velen. Dit stukje eten heeft erg veel geschiedenis en cultuur en die gaan we in dit artikel bespreken.
Wat is pizza?
Pizza is een Italiaans gerecht dat bestaat uit een bodem van deeg waarop tomatensaus en kaas worden gedaan en andere toppings naar keuze. De pizza wordt na het maken gebakken in de oven en dan is hij klaar om ervan te genieten. De bodem van de pizza kan uit allerlei varianten bestaan. Je hebt bijvoorbeeld Italiaanse bodems of Amerikaanse bodems. Je kan een goede pizzabodem krijgen bij Monte Pizza Crust. Er is nog meer te leren over pizza´s dus lees zeker verder om meer achter de geschiedenis van pizza te komen.
Het begin van pizza
Wat betekent het woord ’pizza’? Volgens etymologen is het woord pizza ontleend aan het Latijnse woord Pinsa. Pinsa betekent ´plat brood´. De oudste bewijzen van pizza zijn meer dan twee millennia oud. De basisingrediënten van pizza bestonden al voor het begin van de christelijke jaartelling. Met deze ingrediënten werden Italiaanse broodbodems gemaakt, deze werden gebakken via een soort platform van stenen. De gebakken bodem werd daarna belegd met een saus of een topping. Er zijn allerlei voorbeelden bekend van pizza-achtige broden uit allerlei verschillende landen zoals Egypte of Israel.
Het oudste pizza recept
De basisingrediënten van pizza zijn erg oud. Er is een receptenboek uit de Romeinse tijd (eerste eeuw na Chr.) getiteld De re coquinaria waarin de kok Marcus Gavius Apicius een recept met speciaal rond brood omschrijft. Aan dit brood, dat gebakken werd op steen, werden er allerlei verschillende ingrediënten toegevoegd, zoals kaas, pitten van pijnbomen, knoflook, kippenvlees en peper. Dit klinkt waarschijnlijk erg bekend, want dit zijn tot de dag van vandaag nog steeds ingrediënten die worden gebruikt om overheerlijke pizza’s mee te bereiden.
De pizza Margherita
Rond 1890 ontdekte ook de Italiaanse adel de lekkere smaak van pizza. De bekendste pizzabereider van Napels was Raffaele Esposito, hij kreeg In 1889 een uitnodiging van de toenmalige Italiaanse koning Umberto I en diens vrouw Margaretha om zijn specialiteiten in het paleis te laten zien. Esposito creëerde toen een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum. De koningin was verkocht, daarom noemde Esposito dit bakbrood de pizza Margherita. Deze pizza werd de basisvorm voor alle moderne pizza varianten die nog zouden volgen.